Pogosta vprašanja

Izvajanje terapij

Kaj lahko pričakujem po terapiji?

Priporočljivo je vsaj 30 minut po končani terapiji, da ne pijete in tako ne izpirate aerosola. Če je žeja premočna (predvsem pri otrokih), potem pač pijete. Po preteku 30 minut se je potrebno izdatno odžejati in piti skozi dan.

Kaj prinesem s seboj?

Pridite vremenu primerno oblečeni. Prinesite debelejše nogavice, papirnate robčke in za piti. Ko vstopite v Solno vilo, se v predverju preobujete v debelejše nogavice in vstopite v sprejemnico, od koder vas usmerimo v prosto, prezračeno in razkuženo solno sobo.
Bunde, jakne, jopice, obesite na obešalnike pred solno sobo, osebno prtljago spravite v omarico in zaklenite, ter ključ spravite.

Kaj se zgodi, če zapustim solno sobo med terapijo?

Količina aerosola pade in terapija ni optimalno učinkovita.

Kako dolge so haloterapije?

Za najmlajše izvajamo terapije dolge od 20-35 minut, za odrasle pa 40-60minut. Dolžina terapije in količina aerosola je prilagojena glede na starost, kapaciteto pljuč in težave, ki jih imate.

solna terapija, solna, terapija, prehlad, kašelj, smrkelj, astma, laringitis, solna vila, solna, vila, bronhiolitis, bronhitis, seneni nahod, vneto grlo, vneto, grlo, viroze, tonzilitis, pljučnica, pljučnice, pogoste, vneta ušesa, ušes, vneta dihala, dihala, smrčanje, stres, detox, razstrupljanje telesa, ljubljana, ljubljani, solne terapije v ljubljani, terapije v ljubljani
Kako potekajo haloterapije?

Ko vstopite v solno sobo, se udobno namestite in v kratkem se prične izvajati terapija. Med terapijo se solne sobe ne zapušča, razen v primeru, da se slabo počutite. Vse ostale potrebe je potrebno opraviti pred vstopom v solno sobo (toaleta, telefonski pogovor, pitje,…)

Kako se obnašamo v solnih sobah?

Predvsem ne delamo škode. Starši odgovarjate za otroke. Peskovnik soli, ki je na tleh, ni namenjen uživanju, prav tako sol ni namenjena razmetavanju. V solne sobe je prepovedano nositi hrano in pijačo. Predvsem pa s svojim obnašanjem ne motimo drugih obiskovalcev haloterapij.

Kako vem da je konec terapije?

Ko medicinska naprava preneha dovajati aerosol odda zvočni signal. Kdaj zapustiti solno sobo, vam pove osebje na licu mesta oziroma ko se v sobi prižge ventilator.

Kdaj lahko pridem na haloterapijo?

Ko ni prisotne povišane temperature in če se počutite vredu na način, da vam težave ne povzročajo utrujenosti, slabosti, pomanjkanja moči. Haloterapijo se priporoča pri težavah z respiratornim (dihalnim) sistemom. To so predvsem težave z ušesi, nosom, sinusi, grlom, pljuči in kožo. Potrebno se je naročiti na telefon 070 8 57 57 4. Ko imate dogovorjeni termin, je priporočljivo, da ste vsaj 5 minut pred dogovorjeno uro že pri nas. V kolikor vam ne uspe priti na terapijo ali pa boste zamudili, vas vljudno prosimo, da nas obvestite.

Kdaj ne smem priti na haloterapijo?

V sledečih primerih se obisk odsvetuje:

* huda hipertenzija (bolezensko visok krvni tlak)
* krvavitve
* bolezni krvi v akutni fazi
* akutna faza bolezenskih dihal
* huda kronična respiratorna odpoved
* aktivna tuberkoloza
* mentalne bolezni in kakršnokoli uživanje prepovedanih substance
* rakave bolezni
* zastrupitve
* bolezni presnove
* nosečnost, vročina
* odpoved organov (predvsem jeter in srca)
* pljuvanje krvi
* srčno popuščanje
* kronično obstruktivne pljučne bolezni

Solno sobo lahko obiskujejo zdrave osebe (stavek je dodan na zahtevo zdravstvene inšpekcije).

 

Splošna vprašanja

Ali je haloterapija primerna tudi za otroke?

Haloterapija je primerna za otroke, odrasle, živali.

Kaj je to solna terapija (haloterapija)?

Haloterapija (solna terapija s suhim aerosolom medicinske soli) pomeni, da se s pomočjo naprave imenovane halogenerator, v solno sobo vpihavamo suh aerosol soli, ki ga vdihnete. Delci so različne velikosti, kar pomeni, da dosežejo zgornja in spodnja dihala. Pred časom so ljudje hodili v solne rudnike, sedaj so na voljo haloterapije.

PARAMETRI SPELEOTERAPIJA HALOTERAPIJA
OKOLJE Naravno pozdemno Umetno nadzemno
KONTROLIRANJE KLIME Ne Da
ČAS Več ur (4ure v Sežani) Do 1 ure
AEROSOL Manjši delež aerosola soli 100% suh arosol čiste soli, brez aditivov

Temperatura solne sobe je 20-24 stopinj Celzija, vlažnost prostora 40-60%. Koncentracija aerosola je od 1 do 10 mg/m3 in se prilagaja glede na starost in zdravstveno stanje in deluje:

– hipobakterijsko, antialergijsko (delci aerosola suhe soli, ki se medsebojno povezujejo zaradi elektrostatičnih interakcijskih sil z delci onesnaženosti zraka, pospešijo njihovo posedanje in čiščenje zraka v prostoru). Ocena mikrobne kontaminacije med  haloterapijo se ocenjuje na 1m3 vsebuje 90-200 saprofitnih mikroorganizmov (po standardih WHO o sterilnosti zraka mora  1m3 vsebovati manj kot 300 mikrobnih teles). Prostorska mikroflora se vrne v prvotno stanje 10-20 minut po zaključku haloterapije.

– aeroionizacijsko (ob mletju se aerosol nabije z visoko površinsko energijo in negativnim električnim nabojem. Ko se aerosol sreča z  molekulami zraka, se ustvari ionizacija (6-10 nK/m3. ) Notranja površina dihal je rahlo pozitivno nabita, zato se negativno nabiti aerosol  intenzivnejše naseli in deluje stabilnejše.

 

Kako pogosto lahko izvajamo terapije?

To je odvisno od vsakega posameznika in težav, ki jih ima.

Higienski minimum števila obiskov je 3x tedensko v rednih razmakih, lahko pa tudi vsak dan. Za težave, ki vas pestijo dlje časa, je potrebno več terapij, kot pri enkratnih težavah. Najbolj optimalna ponovitev terapij je 48 do 72 ur po prvi terapiji. Učinek haloterapije se lahko čuti že po prvi terapiji.

Tabela priporočenega števila terapij iz klinične raziskave *Chervinskaya AV, Zilber NA. Halotherapy for treatment of respiratory diseases. Journal of Aerosol Medicine 1995 Fall;8(3):221-232.

Kakšni so stranski učinki pri haloterapiji?

Haloterapija pomeni, da se ustvarja suh aerosol soli, ustvarjen iz 100% medicinske soli:

  • deluje kot fiziološki osmolarni dražljaj, se izboljša reološke lastnosti bronhialne sluzi in pomaga pri gibalnem delu epitelija;
  • zmanjšuje edem v bronhialnih stenah z odtekanjem tekočine v bronhialne čašice s čimer pomaga pri stagniranju
  • spodbuja zmanjševanje oportunističnih mikroorganizmov (Haemophilus influenzae, S. neumoniae, ipd.)
  • bakteriostatičen učinek (ustavijo razmnoževanje)
  • poveča število fagocitov respiratornega trakta in poveča njihovo aktivnost (fagocitnost jesposobnost privabljanja in absorpcije nevarnih delcev – virusov, bakterij, mrtvih celic), povečana aktivnost makrofagov
  • pozitivno vpliva na imunski in metabolični imunski proces (zvišanje vrednosti SIgA in laktoferina v faringealno in bronhialno odplakovanje)
  • povečuje elektrofiziološko celično aktivnost epitelijev sluznice
  • povečuje kolonizacijsko upornost epitelija celice glede oportunistične mikroflore
  • pomaga pri obnavljanju biocenoze dihalnega trakta

(Vir: Chervinskaya A.V. Halotherapy of Respiratory Diseases // Physiotherapy, balnerlogy and rehabilitation, 2003, N6. – P.8-15 (Rus))

Ob upoštevanju vsega navedenega, se sklepa, da mirkoklima ustvarjena s halogeneratorjem v solni sobi blagodejno vpliva na dihalni sistem, imunski in kardiovaskularni sistem, kožo, vegetativno živčni sistem in psihoemotionalno sfero.

Pri kožnih boleznih ima haloterapija čistilni efekt in obnavlja biocenozo kožne površine, izboljša mikrocirkulacijo, deluje bakteriostatično in protivnetno. Učinek mikro-kristalov v solnem aerosol povzroči normalizacijo in indukcijo reparativno-regenerativnega procesa v dermi, povečujejo turgor kože, spodbujajo rast in izboljšujejo zdravje.

Haloterapija deluje mukocilitično, antibakterijsko, protivnetno, imunomodularno, hiposenzibilno.

Priporočljivo je vsaj 2 uri po končani terapiji, da, razen, če ni nujno, da ne spirate nosa s fiziološko raztopino in tako ne izpirate aerosola. Če se pojavi žeja (predvsem pri otrocih),  pijte takoj po terapiji.
Stranski učinki so lahko zelo različni, saj je vsak organizem zgodba zase. Pojavi se lahko utrujenost ali pa povečan občutek energije, pojav kašlja, zmanjšanje le tega ali povečan kašelj (naravni odziv telesa za odstranjevanje sluzi), izcedek iz nosa (lahko se zmanjša, poveča ali pa pojavi). Če ste dehidrirani, vas lahko boli glava. Zelo poudarjamo, da je zadostna količina vode v telesu nujno potrebna za normalno funkcioniranje. Lahko se pojavi rahla iritacija kože (izgine po 3-5 terapijah), žgečkanje v grlu, konjuktivitis (se odpravi z očesnimi kapljicami – sulfacetamide raztopina) – haloterapija se nadaljuje, stranka ima med terapijo zaprte oči, vreznine in druge poškodbe kože s strani drugih faktorjev lahko med haloterapijo pečejo (zaščita s povoji, obliži, s spiranjem pod tekočo vodo).
Vsekakor svetujemo, da o obisku haloterapij obvestite vašega osebnega zdravnika, saj so po zakonu za zdravljenje pristojni zdravniki oziroma uradna medicina, ne glede na to, da je alternativa starejša kot medicina.

Košarica
Scroll Up