V spomladanskih in poletnih mesecih kar precejšnje število ljudi prizadene sezonski alergijski rinitis, bolj znan kot seneni nahod. Povzročajo ga pelodi zelišč, trajnic, trav, žita, dreves in grmovnic. Ti pelodi spadajo v veliko skupino alergenov, ki pridejo v telo skozi dihala.

Znaki senenega nahoda so kihanje, smrkanje, voden izcedek iz nosu, zamašen nos. Očesne veznice in beločnica se vnamejo in pordijo. Sluznica nosu oteče in postane modrikasto pordela. Nos se zamaši in se pojavi izcedek. Pojavijo se lahko tudi glavobol, kašelj, izguba apetita. Včasih ljudje te znake zmotno pripisujejo prehladu.

Kako lahko ločite prehlad in seneni nahod?

Pri prehladu gre za virusno okužbo, ki najkasneje po desetih dneh izgine. Seneni nahod pa lahko traja od nekaj tednov do nekaj mesecev, še posebno če ste alergični na več vrst cvetnega prahu. Razlika je tudi v izcedku iz nosu. Pri senenem nahodu je ves čas voden, čist in redek, pri prehladu pa po nekaj dneh postane viskozen, sluzast in celo rumen. Simptomi prehlada so enako močno izraženi ne glede na prostor in vremenske razmere, medtem ko so simptomi senenega nahoda izraziti predvsem na prostem in v lepem vremenu. Umirijo se v zaprtih prostorih in ob deževnih dneh.

Priporočena haloterapija: vsak dan ali minimalno 3x tedensko, za otroke vsaj 30 minut (odvisno od starosti in opravljenih terapij), odrasli 60 minut.  Število terapij: 10-30 terapij.

Dobrodošli v Ljubljana Polje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

rinitis, kašelj, seneni nahod, izcedek, prozoren, bronhitis, bronhiolitis, angina, angine, pljučnice, pljučnica, sinusitis, laringitis, tonzilitis, bolan, bolani, smrkelj, zelen smrkelj, vneta ušesa, vnetje ušes, vneto grlo, bolečnina v ušesu, pljuča.

 

Košarica
Scroll Up